Wat zijn hooggedoseerde XTC-pillen en waarom is het gevaarlijk?

  • Hooggedoseerde XTC-pillen zijn pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Niet elke XTC pil bevat evenveel MDMA. Het verschil in de hoeveelheden milligram per pil loopt uiteen van 20 tot soms meer dan 200 milligram. 
  • 200 mg is een hele hoge dosis voor een 'gemiddeld persoon'. Een 'veilige dosis' is niet te geven, maar als je je aan onderstaande richtlijn houdt kun je de bijwerkingen en risico's zo veel mogelijk beperken. Ervaren gebruikers van XTC gaan uit van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat is voor iemand van 70 kilo één pil van 70-105 mg MDMA. Beginnende gebruikers kunnen beter met 0,5-1 mg per kilo lichaamsgewicht. 
  • Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het bekende "love" gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten ("strak staan").
  • Bij veelvuldig gebruik van dergelijke doseringen treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC gevoel wordt steeds minder. Je bent zijn dan geneigd om meer te slikken, waardoor je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt.
  • Ook de risico's nemen toe met de dosis. Je hebt eerder last van angst, paniek en braken en de dinsdagdip is veel zwaarder. Ook kun je bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand zoals oververhitting of serotoninesyndroom.

Door je pil te laten testen weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Uitgebreidere informatie hierover kun je krijgen via een testservice. Kijk hier voor adressen van testservices. Websites en fora zijn geen betrouwbare bron van informatie omdat iedereen er op kan zetten wat hij wil.